Thursday, March 27, 2008

Το Παιχνίδι



Φεβρουάριος 2007

'Η πρόταση δυσπιστίας [κατά της κυβέρνησης] καταψηφίστηκε με 164 ψήφους έναντι 122. Από τη συνεδρίαση έμειναν κάποιοι χαρακτηριστικοί διάλογοι, με τον Γ. Παπανδρέου να επιτίθεται στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. «Γιώργο είσαι εδώ; Γιατί θα έχανες...», είπε σε μια αποστροφή του στον Γ. Παπανδρέου ο πρωθυπουργός για να λάβει την απάντηση: «Τέρμα τα αστεία. Να σταματήσετε τα χαμόγελα, τις ειρωνείες. Είστε πρωθυπουργός, να δείξετε σοβαρότητα».'



Με άλλα λόγια, 'ουου Γιωργάκη!!!' και 'Κωστάκη με εκθέτεις...' Σαν να παραγνωρίστηκαν αυτοί οι δύο δε βρίσκετε; Εκεί βρισκόταν ο κοινοβουλευτικός διάλογος στην Ελλάδα εν έτει 2007.

Τί άλλαξε;


Μάρτιος 2008


'Ο Ε. Βενιζέλος, πρώτος εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του απάντησε πως «οι θεσμοί δεν είναι παιδότοπος και πρέπει να έχουμε σοβαρότητα, προοπτική και συνέπεια σ' αυτά που κάνουμε». Ο δε δεύτερος εισηγητής Θ. Πάγκαλος, ενθυμούμενος τον Α. Παπανδρέου, που «προσπαθούσε να κάνει ορισμένα από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να αποσείσουν τα μαρξιστικά τους βιώματα», πρόσθεσε: «Εχουμε κάνει κι εμείς σε παιδότοπο, δεν είναι μόνο ο κ. Αλαβάνος κι ο κ. Τσίπρας».'



Σαν να έχουν προ πολλού ξεχαστεί στη συνήθεια της εξουσίας και κανείς δεν τους αγκίζει, όχι από σεβασμό, αλλά από αφηρημάδα. Διατηρούν τις ψευδαισθήσεις της σοβαροφάνειας για να επιβιώσουν ως δύναμη εξουσίας. Να διατηρηθούν ως δύναμη εξουσίας στην πρόθεση ψήψου του πολίτη.

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την διαμάχη στην αντιπολίτευση, που παρ'όλα αυτά για μια φόρα εμφανίζεται να έχει κοινές (ως ένα βαθμό) προτάσεις, αν και ανεξάρτητα κατατεθημένες. Σε αυτή την πολιτική διαμάχη όλοι επιτίθενται σε όλους, κάποιοι περιμένουν καποιους άλλους να κάνουν ή να μην κάνουν κάτι. Άλλοι περιμένουν να έρθει η στιγμή να τρέξουν, άλλοι ακολουθούν, άλλοι προηγούνται. Καποιοι κάθονται και παρακολουθούν τους άλλους που τρέχουν και αναρωτιούνται γιατι. Ποιο έιναι το ζητούμενο; Υποθέτω η εξουσία. άλλοι θέλουν να τη διατηρήσουν, αλλοι να την επανακτήσουν και άλλοι τη βλέπουν για πρώτη φορά τόσο κοντά.

Μετά από μια περίοδο πολιτικής αδιαφορίας, οι πολίτες ενδιαφέρονται για τα κοινά σε ευρύτερη κλίμακα από την συντεχνιακή. Οι πολιτικές της κυβέρνησης θα ψηφιστούν από μια οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφεία, αλλά συναντούν τεράστιες αντιδράσεις από την κοινωνία. Η πολιτική εξουσία δρα αυστηρά και μονόπλευρα στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής νομιμότητας, αγνοώντας την λαϊκή βούληση και την λαϊκή νομιμοποίηση.

No comments: